2012. november 18., vasárnap

Karácsonyi gasztroajándék ötletek

Részemről nagyon szeretem a gasztro ajándékokat - kapni és készíteni is. Még mindig jobb egy finom süti/bonbon, mint a nyakkendő-zokni-dezodor kör. :P
Aki unja már a bonbon készítést, az az alábbi ötletekből is inspirálódhat.

A mostani bejegyzésben a régi blogomból szedem össze a gasztro ajándékokat. Mivel már hetek óta gyűjtögetem a Pinteresten az ötleteket, következő alkalommal pedig onnan hozok válogatást.

Pillecukor



Sokan nem tudják, hogy a pillecukor házilag is nagyon könnyen elkészíthető. Ha karácsonyi ajándéknak szánjuk, ahelyett, hogy simán felkockáznánk a pillecukor tömböt, használhatunk sütikiszúrókat is. A fotón épp az új hópihés formámat próbáltam ki. ;) Készült olyan verzió is, ahol a hópihe közepére olvasztott csokival ragasztottam fel ezüst és csillogó kék cukorgyöngyöket. Celofánba csomagolva látványos és finom ajándék nem csak gyerekeknek.
Recept és készítési útmutató itt.

Csokiszalámi



A képen látható csokiszalámit Apukám kapta pár éve, és elsőre konkrétan nem is akarta elhinni, hogy ez bizony csokoládé. Készíthetjük tej-, ét- és fehér csokiból is, tehetünk bele aszalt gyümölcsöket, magvakat, de akár zselécukorkát és kekszet is. A képen látható példányban keksz, pisztácia, mogyoró, dió, aszalt szilva, és talán kandírozott narancs volt.
Pontos recept, nyomtatható címke és készítési útmutató itt.

Fess mézeskalácsot!




Ugyan a mézeskalács a karácsony elmaradhatatlan tartozéka, sok helyen csak a sütit sütik meg, ki már nem festik a formákat. Főleg, ahol nincs gyerek... A mézeskalács házikón túl kekszet is lehet ajándékba készíteni, ha van egy kis időd és kézügyességed aprólékos mintákat festeni. Cukorgyönggyel, ehető csillámporral, színes dekor ceruzával (vagy a tojáshabba kevert ételszínezékkel) pedig még komoly kézügyességre sincs szükség (a kevésbé jól sikerült darabokat pedig gyorsan meg lehet enni ;).
Manapság már a hipermarketek is árulnak szuper, ehető cukorgyöngyöket, budapestieknek pedig a Fővám térnél található ázsiai boltot ajánlom (a csarnok mellett), itt hatalmas választékban kapható mindenféle ételszínezék, aroma, cukorgyöngy, stbstb.
A képen látható sütik egyébként évfordulós ajándéknak készültek, és eredetileg nem mézes, hanem kókuszos receptet használtam.
Itt a recept, meg minden.

Cukrozott, fahéjas mandula



Szintén alap téli édesség, nincs karácsonyi vásár forralt bor és fahéjas mandula illat nélkül. :) Házilag is egyszerűen elkészíthető, celofán tölcsérbe csomagolva szuper ajándéknak is.
Recept és készítési útmutató a blogban.

Ízesített popcorn



Sajnos a saját verziómról nem készült fotó, így kénytelen voltam a Pinterestről kölcsönözni egyet. A sima, vajas (nem sózott és ízesített!) popcornt kipattogtattam a mikrohullámú sütőben. Az én verzióm nagyon egyszerű volt: különböző fűszerkeverékekkel ízesítettem, ami az alapból vajas popcornba simán beletapadt. A képen látható verzióhoz a kipattogott kukoricát elterítjük egy kibélt tepsiben, majd fehér csokit olvasztunk, belekeverjük a piros ételfestéket, amíg megfelelő árnyalatú lesz a csokoládé, és ezt öntjük rá egyenletesen a tepsibe terített kukoricára. Mielőtt megszilárdul a csoki, forgassuk bele jól a kukorica szemeket, hogy mindenhol egyenletesen legyen rajta.
Ezen a linken pedig 45 popcorn recept várja a kipróbálást. :)
Még pár kép a Pinterestről inspiráció gyanánt:


Ez simán működik franciadrazséval is :)
Kép innen

Igazi karácsonyi színek, főleg ezzel a csomagolással :)
Kép innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése